Giv et lys i mørket

Når I læser dette, ved jeg at nogle af jer har oplevet det værste, der kan ske for forældre - at miste sit barn.

Uanset om det er en nyfødt, teenager eller voksen.

Dobbelt op bliver sorgen og afmagten, når ens barn vælger at tage sit eget liv. Når den, man som Mor har båret under sit hjerte, vælger livet fra - så bliver ens verden sort. Ikke mindste for de søskende, som er tilbage.

Desværre er det et tabu – også selvom det er et faktum at ca. 700 personer årligt tager deres eget liv i Danmark! 

Heldigvis kan man sige at kun ca. 150 mennesker dør i trafikken, det tales der om og der bliver også taget forholdsregler for at forhindre dette.

For de efterladte, som jeg er en af, da min Søn tog sit eget liv i 2019, er NEFOS en redningsplanke – min redningsplanke. NEFOS står for ”NEtværket FOr Selvmordsramte”, og er stiftet af Elene Fleicher, som er daglig leder af netværket.

Her kan du få hjælp og støtte. Det foregår, som samtaler i små grupper, hvor alle medvirkende har oplevet det samme, og der er endda mulighed for at man kan få enkelt samtaler gratis med en terapeut. Her er naturligvis regler der skal følges og der er selvfølgelig også tavshedspligt.

Man lærer hvordan man lever med sorgen og lærer hvordan man kan ”være i livet”. Man får praktiske råd, hvordan man klarer højtider og mærkedage, dette blandt meget andet.

Når dette så er sagt, skriver jeg dette indslag, fordi NEFOS desværre har fået mindre støtte fra det offentlige til at fortsætte deres arbejde fremover. Personligt mener jeg, det er så vigtigt at have et sted, hvor man kan få hjælp, et sted hvor alle ved og har mærket på egen krop, hvor forfærdeligt det er at blive efterladt, her lærer du at blive efterlevende. Ydermere kan man også få rådgivning, hvis man f.eks. ikke har råd til psykolog.

Tak fordi I læste med, jeg håber inderligt at I vil støtte. Ethvert beløb, lille som stort vil gøre en forskel.

Man kan bruge MobilePay og sende et engangsbeløb på 511 214 eller på reg.nr. 9570 konto 11807305 og skrive STØTTE i beskedfeltet. Man kan også melde sig ind i NEFOS, der er forskellige kontingenter.

Husk, hvis du går gennem helvede, så bliv ved med at gå - der er lys forude!

De kærligste hilsner til jer fra

Carmen Annagrethe Bertelsen 

____

OBS: For nylig fik Elene Fleicher og Liselotte Horneman, Cand.theol. og rådgiver i NEFOS, Papageno-prisen for deres bog : I selvmordets kølvand- hjælp til at bære det ubærlige. Jeg kan varmt anbefale bogen.


unsplash